Ibiza hotspots
Speciaal voor de liefhebber heeft Esther een omvangrijke lijst van hotspots op Ibiza opgesteld die ook in het boek voorkomen.


Santa Eulalia is het derde grootste stadje van Ibiza, maar heeft desondanks nog wel een dorps allure.


Plaats Sandy's bar
Locatie Caller de Sant Vicent 25, straatje parallel aan de hoofdweg die door Santa Eulalia loopt
Leuk want historische plek; met name de Engelse kliek immigranten kwam er vroeger veel. De locatie is ook de moeite waard: ‘s avonds rijden er geen auto’s door het gezellige straatje, waar je tal van prima restaurants kunt vinden. Tegenwoordig is Sandy’s bar een Thais restaurant
In het boek Marianne komt hier soms en speelt er een keer piano (pagina 256).
   Plaats Café Royalty
Locatie pal tegenover Sandy’s, aan de hoofdweg die door Santa loopt
Leuk want hang-out van weleer van immigranten voor bakje koffie overdag. Kijken en bekeken worden op het drukste punt van Santa Eulalia. Decor is nog precies hetzelfde als vroeger – toen luxe, nu een beetje kitsch
In het boek Marianne zit hier als ze wacht op een lege telefooncel om haar moeder te bellen (pagina 51)
Extra informatie de kroegen Black Cat en La Villa die voorkomen in Een eigen eiland bestaan niet meer
   Plaats Sal Marina
Locatie aan de Paseo Maritimo
Leuk want eten met mooi uitzicht aan de kade, verse vis, vriendelijke bediening. Kinderen kunnen rondrennen op de boulevard.
   


San Carlos is klein en vriendelijk dorp, tegenwoordig met veel eetgelegenheden.


Plaats Restaurant La Noria
Locatie Cala Boix, nabij San Carlos
Leuk want Fantastische visgerechten met uitzicht op zee. Vanaf 13:00 is de keuken open. Dit Ibicenco restaurant, dat met z’n beschutting van naaldbomen een sfeer van vroeger ademt, kijkt uit op het betrekkelijk rustige strand van Cala Boix, waar het eveneens goed vertoeven is.
In het boek Het restaurant dat ik (de schrijver) in gedachten had toen ik de scene schreef waarin Marianne terugdenkt aan haar ervaring in de horeca (o.a. pagina 93).
   Plaats Tienda & Grill restaurant Can Toni Mariano
Locatie Tussen het dorp San Carlos en het strand Aguas Blancas in, ongeveer halverwege, aangegeven met een bord aan je linkerhand. Niet te verwarren met Bar Toni Ribas.
Leuk want Typisch afgelegen Ibicenco winkeltje dat door de jaren heen is uitgebreid, eerst als restaurant op afspraak, inmiddels op alle dagen behalve zondag een grill restaurant. Dit familiebedrijf serveert je eten dat met liefde bereid is, omgeven door romantisch Ibiza landschap, o.a. amandel en Johannesbroodbomen. En je kunt hier dus ook boodschappen doen!
In het boek Marianne brengt nogal wat tijd door in een multifunctioneel winkeltje met een Ibicenco vrouw die ze als oma beschouwt: Eusebia. Dit is precies zo’n soort winkeltje/bar/restaurant. (o.a. pagina 30)
   Plaats Anita’s bar
Locatie middenin het dorp
Leuk want historisch hippiecafé, relaxte sfeer, je kunt er tevens eten
In het boek belangrijke plaats waar Marianne twee keer met Ramiro zit en hem opwacht (o.a. pagina 38, pagina 146).
   Plaats café/restaurant/soms hippiemarkt Las Dalias
Locatie op de weg van Santa Eulalia naar San Carlos, erg dichtbij San Carlos.
Leuk want historische plek zowel van Ibicenco’s als hippies/excentriekelingen. Op sommige avonden is er een (kleine) hippiemarkt en zaterdag overdag is er een grote, hoewel zelfs dan een stuk overzichtelijker en minder commercieel dan de hippiemarkt in Es Cana (zie onder dorp: Es Cana).
In het boek Marianne komt hier met enige regelmaat, zoals de middag dat ze motorpech krijgt (pagina 33).
   Plaats restaurant/lounge bar Sansara (voormalig Milestones). Let op: Niet verwarren met Samsara, een disco in Ibiza stad!
Locatie tussen Santa Eulalia en San Carlos, ongeveer halverwege.
Leuk want historische hippieplek. Je kunt er tegenwoordig s’ avonds fantastisch eten voor weinig geld in een prachtige openlucht omgeving. Vaak evenementen zoals flamencomuziek of buikdansers e.d. Kindvriendelijk; er is zelfs een speciaal speelplaatsje voor kinderen.
In het boek Sansara is het voormalige Milestones waar Marianne gaat drinken (pagina 231) en waar Madresh vroeger ging dansen (pagina 268).
Extra informatie in het dorp San Carlos zelf zijn meerdere restaurants, waaronder twee grill restaurants. S’Argentera, rechts aan de weg als je vanaf Santa Eulalia het dorp binnenrijdt, serveert uitstekend vlees en heeft met name s’ avonds een gezellige sfeer. Doe de eigenaar, die vaak zelf aan de grill staat, de groeten van de schrijver!
   


Zie voor nabije stranden: Aguas Blancas en San Vicente
Es Cana is een toeristisch dorp tussen Santa Eulalia en San Carlos


Plaats bar/restaurant/nachtcafé Can Suldat
Locatie beetje afgelegen ten opzichte van het toeristische gedeelte
Leuk want nachtcafé met restaurant, muziek en gezelligheid
In het boek Marianne komt er nu en dan (pagina 260)
   Plaats Hippiemarkt Punta Arabi
Locatie centrum van Es Cana, in Bungalowpark Punta Arabi
Leuk want eerste (jaren ’70) en grootste hippiemarkt van Ibiza. Je moet wel van massale bombarie houden, want hoewel het ooit een rustig, ongedwongen hippiegebeuren was, is het tegenwoordig een grootschalige commerciële happening.
In het boek Marianne werkt even in het bungalowpark waar de markt op woensdags gehouden wordt (pagina 214)
Extra informatie op het strand Cala Nova, dat grenst aan Es Cana, heb je een paar goede restaurants met zicht op de zee. Loop het hele strand af om alle restaurants te bekijken; aan beide uiteinden zit namelijk iets dat de moeite waard is.
   


San Lorenzo is een heel klein tussenstop-dorpje


Plaats restaurant Es Pins
Locatie even buiten het dorp, nabij een kruispunt richting San Carlos/Santa Eulalia
Leuk want typisch Ibicenco restaurant. Je kunt er goed en goedkoop eten; lekkere paellalunch op zondag.
In het boek Marianne luncht er in het begin van het boek, net voordat ze wordt aangehouden door de Guardia Civil (pagina 9).
   Plaats restaurant La Paloma
Locatie in het dorp, niet te missen
Leuk want historische hippiedansplek, tegenwoordig een up-beat, ideologisch en enigszins elitair restaurant. Reserveren is hier gewenst.
In het boek Marianne kwam er als kind met haar moeder.
   


Santa Gertrudis is een artistiek, pittoresk en tegenwoordig zeer kindvriendelijk dorp. Veel galerieën)


Plaats Bar Costa
Locatie pal in het dorp
Leuk want historisch artiesten hang-out, hangt vol schilderijen die als betaalmiddel werden gebruikt door arme artiesten. Al heel lang een begrip op Ibiza. Bekend vooral om de bocadillo (broodje) con queso & jamon serrano (kaas en serrano ham).
In het boek Marianne komt uit dit dorp en kent Bar Costa dus goed (pagina 226). In 1987 bevond het café zich nog aan een weg, maar het geheel is nu één groot plein, wat erg fijn is voor (mensen met) kleine kinderen.
Extra informatie Santa Gertrudis telt naast Bar Costa tegenwoordig tal van prima eetgelegenheden. Het centrale plein is tot ’s avonds laat genoeglijk druk.
   


San Miguel is een klein, sympathiek dorpje


Leuk want in Een eigen eiland worden geen specifieke plaatsen genoemd, maar San Miguel is een knus, vriendelijk dorpje dat voor de nieuwsgierige reiziger geen straf is.
In het boek Nick woont in de omgeving van San Miguel (o.a. pagina 171)
   


San Juan is een klein maar drukbezocht dorp, vroeger erg geliefd onder hippies


Plaats Fernandito’s, ook bekend onder officiële naam Vista Alegre
Locatie centraal in het dorp, niet te missen
Leuk want historische hippie-plek, met name sannyasins kwamen er graag. Lieve eigenaar, gezellige omgeving, leuk voor kop koffie of eten wat de pot schaft.
In het boek Marianne komt hier soms (o.a. pagina 295).
   Plaats restaurant/bar Can Curuné
Locatie aan de weg vanaf San Carlos of San Lorenzo (of strand Benirràs) naar San Juan. Ligt als je vanaf San Lorenzo/San Carlos komt in een bocht: goed opletten
Leuk want historische hang-out van zowel Ibicenco’s en hippies
In het boek Marianne komt hier weleens en valt hier een keer in slaap (pagina 290)
Extra informatie tussen restaurant Can Curuné en het dorp San Juan kun je ook voor weinig geld koffie drinken, lunchen of avondeten in de eveneens historische plek (er waren vroeger dansevenementen) Ses Arcades, waar je bovendien voor een prikkie met minimale voorzieningen kunt overnachten. Vriendelijke eigenaars. Ligt wel aan een drukke weg dus opletten met kleine kinderen.
   


De hoofdstad van Ibiza


Plaats Teatro Pereyra/(bijnaam) de Piano Bar
Locatie centrum Ibiza stad
Leuk want ooit een bioscoop/theater, nu een kroeg met live muziek, gerund door een Nederlander die het oude decor heeft gerespecteerd
In het boek Marianne ontmoet hier een groepje Amsterdamse jongens (pagina 202)
   Plaats Marisol
Locatie aan de haven als je de stad via de hoofdweg binnenkomt.
Leuk want plek met een rijke historie; veel bekende en onbekende mensen begonnen daar ’s middags aan de koffie om tot in de late ochtenduurtjes te blijven plakken. Met zicht op de haven en binnenkomende boten.
In het boek kort genoemd (pagina 202)
   Plaats Montesol
Locatie precies tussen Pereyra en Marisol, vrijwel op steenworp afstand van beiden
Leuk want bekende koffieplek, hoewel ze ook andere dingen serveren
In het boek kort genoemd (pagina 202)
Extra informatie Ibiza stad heeft een prachtige haven met daaraan grenzend een aantal prima restaurants. Parallel aan de haven loopt een nauw, autovrij straatje, het bekende Calle de La Virgen, waar je talloze cafés vindt. Wil je nog wat extravagantie zien buiten de clubs dan ben je hier op je plek.
   
Strand Benirràs
Locatie tussen San Juan en San Miguel
Leuk want strand met de bekende rots uit video clips. Ook bekend vanwege hippies die bongo’s spelen (vooral op zondag) met zonsondergang. Er zijn restaurants waar je goed paella kunt eten.
In het boek Marianne komt hier met enige regelmaat. Onder ander genoemd vanwege feest van Nina Hagen (pagina 101)
   Strand Cala Xarraca
Locatie langs de kronkelige weg naar het toeristische Portinax, niet ver van San Juan
Leuk want klein, knus. Let op: deels zand maar deels rotsachtig.
In het boek Marianne komt hier soms (pagina 301)
   Strand S’Illot des Renclí
Locatie langs de kronkelige weg naar het toeristische Portinax, niet ver van San Juan, net voorbij Cala Xarraca.
Leuk want klein strandje. Let op: er is niet altijd zand. Heerlijk om met een luchtbedje naar nabije rotsen en een verborgen strandje te dobberen. Er is een restaurant waar je met prachtig uitzicht goed kunt eten onder de dennenbomen.
In het boek Marianne eet hier met meneer S. (pagina 191)
   Strand San Vicente
Locatie tussen San Juan en San Carlos
Leuk want ruim zandstrand met blauw/transparant water. Er zijn meerdere restaurants, waaronder een door een Nederlander gerunde bar helemaal rechts (als je met je gezicht naar het water staat) en restaurant Can Miquel (op één restaurant na helemaal links, eveneens met je gezicht naar het water) waar je fantastische paella kunt eten; op zondag is paella de vaste pot en tref je er doorgaans veel Ibicenco’s. De kronkelige weg naar Vicente toe, of je nu van San Carlos of San Juan komt, is ook prachtig. Er is zelfs over deze weg een boek geschreven, “The Road to San Vicente”, door de Noorse schrijver Leif Borthen die er zowel in 1930 als in 1960 kwam.
In het boek Marianne luncht hier met haar moeder (pagina 126). De zwerfkatten (o.a. pagina 88) zijn er helaas nog steeds.
   Strand Aguas Blancas
Locatie tussen San Vicente en San Carlos – niet heel ver van San Carlos
Leuk want historisch naaktstrand. Tegenwoordig is een deel naakt, een deel niet (of niet écht). Er zijn twee kleine tentjes aan het strand waar je wat kunt drinken.
In het boek Genoemd door Marianne (pagina 301)
   

Club Pacha
Locatie aan de rand van Ibiza stad
Leuk want historisch, erg groot met veel terrasjes en hartje zomer verschillende dansvloeren (buiten hoogseizoen is soms een deel gesloten)
In het boek Marianne komt hier nu en dan (o.a. pagina 187, pagina 203)
   Club Privilege (voormalige KU)
Locatie tussen Ibiza stad en San Antonio, in de buurt van San Rafael (dichtbij club Amnesia)
Leuk want volgens Guinness Book of Records de grootste club ter wereld. Vroeger de hang-out van veel beroemdheden; talloze bekende muzikanten hebben er opgetreden, van James Brown tot Duran Duran.
In het boek Marianne woont er het bekende concert bij van Freddy Mercury en Montserrat Caballé (pagina 149)
   Club Amnesia
Locatie tussen Ibiza stad en San Antonio, in de buurt van San Rafael (dichtbij club Privilege)
Leuk want historisch, meer local dan de andere clubs, groot en toch knus en gezellig.
In het boek Marianne komt hier graag (pagina 184).
Extra informatie een andere heel bekende club is Space, die in 1987 nog niet bestond. De vibe begint daar vaak pas als de andere clubs sluiten, dus in de ochtenduren; sommige mensen gaan er om 12 uur ‘s middags heen en dansen tot in de late middag. In 1987 waren de disco's openlucht, tegenwoordig zijn ze grotendeels overdekt.
   Eilandje naast Ibiza


Plaats bar/restaurant Fonda Pepe
Locatie middenin het dorpje San Fernando
Leuk want misschien wel het meest historisch bekende café/restaurant op Formentera, lange geschiedenis van hippies en bekendheden
In het boek hier is de nazit van de workshop van Madresh (pagina 80)
Extra informatie het eilandje Formentera, rustiger dan Ibiza, is per boot vanaf Ibiza makkelijk bereikbaar. Het is vooral bekend vanwege de prachtige stranden. Ga je erheen, rij of fiets dan ook even naar de vuurtoren, lekker duister, met een standbeeld van de bekende science fiction schrijver Jules Verne die daar inspiratie opdeed.
   


  • De hier gebruikte Castiliaanse spelling van plaatsnamen wijkt af van de Ibicenco spelling.
  • In de winter kunnen sommige strandtenten gesloten zijn.